Mörk chokladmousse med hallon

Publicerat: 2011-08-26 Kl: 22:52:24 | I kategori: Desserter | 7 kommentarer


Ikväll hade vi en spontanmiddag för en tjej i min mammagrupp & hennes käraste. Många som känner mig vet att, ska det bjudas på middag - ja då SKA man helt enkelt ha dessert. Det är nästan så att jag planerar desserten före maten ;). Denna dessert är GI anpassad, men helt i min smak. Jag har med åren fått mer smak för mörkare & mindre mängd choklad, gärna tillsammans med en kopp chailatte. Älskar brytningen mellan sött & kryddigt.

 

  • 2 dl grädde
  • 2 äggulor
  • 2 dl hallon
  • 200 g mörk choklad (jag använde Lindh´s 70 % bakchoklad)
  • 1 msk råsocker

 

Smält chokladen i vattenbad eller micro & låt svalna en aning. Mosa hallonen med sockret & vispa grädden rätt löst. Rör ner äggulorna i chokladen. Vispa ihop chokladen med hallongrädden med en elvisp till en jämn smet. Häll upp i formar & ställt kallt tills servering. Toppa gärna med några hallon.


Chokladtårta med kaksmulor

Publicerat: 2011-08-21 Kl: 08:24:37 | I kategori: Choklad | 2 kommentarer


Härlig chokladmandelbotten med crunchy chokladtopping. Gifter sig bäst med en klick grädde & syrliga bär.

 

Botten:

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 2/3 mjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 dl kakao
  • 1 1/4 mald mandel

Chokladlager:
  • 350-400 g mörk blockchoklad
  • 125 g smör
  • 3 dl grädde
  • 3 dl vita kaksmulor, drömmar
  • Ev 3 msk mörk rom

Blanda socker & smält smör
Rör ner dom torra ingredienserna
Rör ner äggen

Grädda 180 grader 20-25 minuter, stickan ska vara torr

Smält smör & choklad ( jag tog marabous mörka), häll i grädden & rör till en jämn smet.

kyl sedan bunken 30 minuter, ta ut & rör om, kyl 30 minuter till.
Ta sedan ut smeten & häll i kaksmulor.
Häll sedan smeten över kakan & ställ in i kylskåp för att stelna.
Servera med syrlig frukt & grädde

Pröva Linas matkasse du med!

Publicerat: 2011-08-16 Kl: 07:33:58 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer


Bbq-marinerade kycklingklubbor med auberginröra, rostade rotfrukter & couscous

 

 

Igår började Linas matkasse igen, efter deras sommaruppehållet. Vi har nästan längtat ihjäl oss efter kassen eftersom att det är SÅ god mat i den där kassen. Varje middag blir till en festmåltid & det är verkligen bra mat.

Lina som är dietist får verkligen middagarna att gå ihop & all mat kommer till användning, inget slängs.

Varannan vecka kommer en välfylld matkasse hem till dörren, planerad in i minsta detalj med recept och ingredienser för fem middagar åt ca fyra personer. Sedan dröjer det mellan åtta och femton dagar innan den första kassen levereras hem till dig.

Linas matkasse består av fem olika rätter och de har delat in rätterna i tre olika kategorier, beroende på hur lång tid vi bedömer att de tar att laga. Matlagning är en levande konst som utövas mitt i din vardag. Olika råvaror kräver olika lång tid och dessutom har varje hemmakock sitt eget tempo i köket. Därför kan vi inte garantera att du lagar din mat på en viss tid, men för att du ändå ska få ett “hum” om hur du bör planera er matlagning har vi gjort ungefärliga beräkningar.

-  Två av veckans recept går under benämningen “snabb”. Deras målsättning är att de  rätterna ska ta runt 20-25 minuter att laga. De snabba rätterna innehåller ofta pasta eller ris.

- Två av recepten kallar de för “medel”. Dessa rätter ska ta ungefär 30-35 minuter att laga. Medelrätterna kan innehålla kokt potatis eller andra råvaror som behöver en stund på sig för att bli klara.

- Ett recept per vecka klassar de som “tuff”. Denna rätt bedömer vi som en något större utmaning. Antingen för att den tar lite mer tid, eller medför ett extra, och kanske något annorlunda, moment. Räkna med att den tuffa rätten tar omkring 40-45 minuter att laga.

 

Tycker ni att det låter intressant, gör som jag!

Ange koden: K839050 vid beställning så får ni pröva första kassen för 499:- (ord. 749:-)

& så hjälper ni mig att samla poäng i Linas matklubb!

Tusen tack! :)


Chocolat fudge brownie

Publicerat: 2011-08-06 Kl: 22:06:56 | I kategori: Choklad | 86 kommentarer


En riktig chokladälskares dröm!

Servera med säsongens bär, som här är hallon.

  • 500 g socker
  • 240 g smör
  • 4 ekologiska ägg
  • 150 g kakao av bra kvalité
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk vaniljsocker
  • 180 g mjöl
  • 200 g mörk choklad 70 %
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret på låg värme & häll i sockret, låt sjuda på svag värme under omrörning i 2-3 minuter tills sockret smält en aning. Ställ åt sidan. Rör ihop ägg, kakao, salt, bakpulver & vaniljsocker. Häll i sockerblandningen & rör till en jämn smet. Tillsätt mjölet & rör om. Hacka chokladen grovt & blanda ner i smeten. Häll smeten i en form 20*30 cm & grädda ca 30 minuter. Låt kakan svalna innan du skär den i bitar.

Chokladkräm

150 g mörk choklad 70 %
100 g smör
100 g florsocker
50 g kakao
2 tsk vaniljsocker

Smält chokladen över vattenbad & vispa ihop med smöret. Tillsätt de övriga ingredienserna & vispa med elvisp till en jämn smet. Spritsa eller bred krämen över den avsvalnade brownien. Blir krämen för lös, ställ in den i kylskåpet 5-10 minuter så blir den fastare.

Ta fram kakan en stund innan servering ifall du förvarar den i kylskåp, då den blir rätt hård i kylskåpet.
Servera med säsongens bär & en klick grädde.

Enkelt men så gott!

Under augusti månad 2011 kan ni tävla med erat bakverk med kakao/choklad hos Jennie Kalasgott.
Klicka HÄR för att läsa mer


Pannacotta med hallonsås

Publicerat: 2011-08-06 Kl: 22:00:46 | I kategori: Desserter | 1 kommentarer


Visste ni att pannacotta betyder ordagrant kokt grädde (panna betyder grädde) på italienska och rätten kommer från landskapet Piemonte i Norditalien.

4-6 personer

  • 5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 3 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten medans du gör i ordning gräddblandningen.

Snitta vaniljstången & gröp ur fröna, lägg allt i en kastrull inkl stången. Häll över grädde & socker. Låt koka upp & puttra i 1-2 minuter. Tag kastrullen från plattan (viktigt, det får inte koka när du rör ner gelatinet). Krama ur gelatinbladen på vatten & rör ner i gräddblandningen tills bladen löses upp. Sila bort eventuella bitar från vaniljstången & häll upp i serveringsglas. Låt stelna 3-4 timmar i kylskåp. Denna dessert kan med fördel göras dagen innan om man vill. Servera med valfri frukt eller bär.

Lyxigt & enkelt!





RSS 2.0