Våffeldagen

Publicerat: 2012-03-25 Kl: 21:27:23 | I kategori: Allmänt | 3 kommentarer


Idag är det våffeldagen, ska ni äta några våfflor?
ca. 6 våfflor

  • 100 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2,5 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker

glass/grädde & sylt till servering

Görs så här:

Smält smöret och låt det svalna. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tilsätt mjölken & vispa snabbt ihop till en smet. Rör i det avsvalnade smöret. Grädda våfflorna i smörat våffeljärn. Servera genast.

Tips!
Håll våfflorna frasiga på galler i ugn, 150 grader. Ifall ni vill äta våfflorna samtidigt.

Chokladdrömmar

Publicerat: 2012-03-23 Kl: 18:35:28 | I kategori: Småkakor | 2 kommentarer


Här i Långbro finns ett underbart café som drivs av en tjej som kände för att börja med något helt annat. Så hon startade ett bageri/café i sitt bostadsområde. Bakverken smakar underbart, men har fortfarande utseendet "hembakat" Och jag gillar det, blir lätt lite tråkigt med massproducerade bakverk tycker jag. Fru Marias Bak heter bageriet & vi var där & fikade igår. Jag tog en chokladdröm & blev genast inspirerad till att baka egna!
30 stycken
  • 175 g smör
  • 2 dl socker
  • 3 1/2 dl mjöl
  • 6 msk kakao
  • 1 tsk hjotronsalt
  • 2 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 150 grader.
Rör samman det mjuka smöret & sockret med en elvisp. Blanda resten av ingredienserna i en skål & sikta ner i smörblandningen. Knåda degen jämn, med händerna eller med en elvisp. Forma ca. 30 bollar, lika stora som köttbullar. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper under. Grädda kakorna i ca. 20 minuter. Låt kakorna svalna lite på plåten innan du flyttar på dem, de går lätt sönder när de är varma.

Surdegsbrevet

Publicerat: 2012-03-19 Kl: 22:57:02 | I kategori: Matbröd | 0 kommentarer


Jag är en av de 20 som startar upp surdegsbrevet!

Vill du ha en professionellt startad surdeg? Tillsammans med köksmaskinen Hercules har vi på OBH Nordica låtitJennie "Kalasgott" Benjaminsson och bageriet Urban Deli sätta fart på tio proffsiga surdegar var i världens första digitala surdegsbrev.

Vill du vara med i surdegsbrevet och se hur din surdeg får syskon, kusiner och släktingar? Börja med att paxaen av Jennie "Kalasgott" Benjaminssons ellerbageriet Urban Delis surdegar. När du får hem din deg om ett par dagar, följer du instruktionerna i det bifogade infobladet och registrerar din deg här på sidan. Sedan kan du följa spridningen av världens första digitala surdegsbrev i surdegarnas släktträd!


Kalla den vad du vill boll!

Publicerat: 2012-03-13 Kl: 21:25:24 | I kategori: Kondisbitar/Fika | 5 kommentarer


Vad kallar du din boll?
Gott är det iaf, variera gärna med pärlsocker
75 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1/2 msk vaniljsocker
4 msk kakao
2 dl havregryn
2 dl kokosflingor
6 msk starkt kaffe
50 g mörk choklad
100 g mörk choklad, kokosflingor eller pärlsocker till garnering
Mixa smör & de torra ingredienserna med en elvisp. Tillsätt kaffet, smält chokladen i micron, rör ner chokladen.
Rulla till bollar i valfri storlek, jag gjorde ganska små. Ställ in i frysen ca. 15 minuter. Smält chokladen & pensla eller doppa bollarna med ett tunt lager choklad. Rulla i kokos eller pärlsocker. Förvara bollarna i kylskåp.

Chokladbiscotti

Publicerat: 2012-03-06 Kl: 22:55:27 | I kategori: Småkakor | 6 kommentarer


Härliga knapriga chokladbiscotti, perfekt till en kopp kaffe eller till te!
  • 150 g sötmandel
  • 75 g smör
  • 3 1/2 dl socker
  • 3 ägg
  • 6 + 1/2 dl mjöl
  • 1/2 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 75 g chokladknappar eller hackad mörk choklad
Sätt ugnen på 200 grader.Rosta mandel i en torr stekpanna & låt svalna. Rör smör & socker poröst & tillsätt ett ägg i taget. Blanda mjöl, kakao, bakpulver & vaniljsocker. Sikta ner blandningen i smeten. Tillsätt mandel & choklad. Tillsätt 1/2 dl mjöl & baka ut i 4 längder på en plåt med smörpapper. Grädda i ugnen 20 minuter. Ta ut & skär längderna på snedden. Torka skorporna i 100 grader i ca. 40 minuter.

RSS 2.0