Mjuk pepparkaka med creme cheese

Publicerat: 2013-11-30 Kl: 20:13:00 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer


Jag gjorde dubbel sats & gräddade kakan i en plåtform som var 20*30 cm, gör du vanlig sats så gräddar du den i en mindre form eller i en vanlig sockerkaksform
 
100 g smör
2 ägg
1 dl socker
1 dl farinsocker
1,5 dl filmjölk
1 1/2 msk pepparkakskrydda
1 tsk bikarbonat
 
Smält smöret. Vispa ägg & socker pösigt. Tillsätt filmjölken, bikarbonat & kryddorna-vispa. Rör ner mjölet & blanda till en jämn smet. Häll sist i smöret. Häll smeten i formen & grädda i ugnen ca. 30 min beroende på vilken form du använder. Kontrollera med en sticka, när stickan är torr är kakan klar. 
 
Servera med creme cheese smaksatt med lite florsocker eller med grädde & lingon. Eller ät den bara som den är...
 
 
 
 
 

Saffransbullar med mandelmassa & citrus

Publicerat: 2013-11-26 Kl: 15:51:00 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer


 
Här har jag följt kanelbullereceptet. Jag har bara bytt ut kardemumman mot 2 kuvert (1 gram) saffran. 
Värm mjölk & saffran till 37 grader så som du gör vanligtvis. 
 
Fyllningen gör du så här:
Riv 200 g mandelmassa & blanda med 100 g mjukt smör. Riv 2 skalet av 2 clementiner eller 1 apelsin.
Bre blandningen som vanligt. 
 
Sen är de penslade med sockerlag & socker.
 
Sockerlag:
1 dl socker
1 dl vatten
 
Koka upp & låt svalna
 

Pannacotta på mörk choklad

Publicerat: 2013-11-18 Kl: 12:31:00 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer


Snäppet godare än mjölkchokladpannacottan faktiskt. Se till att ha en bra & god mörk choklad av bra kvalié.
 
 
6 portioner
 
5 dl grädde
1/2 dl socker
250 g mörk choklad
1 gelatinblad
 
Garnering:
2 dl grädde
1 dubbeldaim
kakao 
 
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp grädde & socker. Ta kastrullen från plattan & rör ner gelatinet. Rör ner chokladen, hacka den först i bitar om ni inte använder drops. Rör till en slät smet. Häll upp i portionsglas. Ställ i kylen minst 3 timmar tills det har stelnat. Vispa grädden & toppa med grädde, krossad daim & kako.
 

Hamburgerbröd

Publicerat: 2013-11-18 Kl: 12:25:00 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer


 

Ingredienser till 22 hamburgerbröd à 70 gram

850 gram vetemjöl special
25 gram strösocker
15 gram salt
40 gram jäst
5 dl standardmjölk 
50 gram honung 
75 gram rapsolja 

 

Pensling
1 ägg
1 nypa salt
3 msk vatten

 

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Värm mjölk & honung till 37 grader & blanda ner över den smulade jästen. Rör om så jästen löses upp ordentlig. Blanda ner de torra ingredienserna & oljan. kör i en assistens minst 10-15 minuter. Degen ska lossna fint från skålens kanter utan att vara för torr eller kladdig. Låt jäsa 30-40 minuter till dubbel storlek. Dela degen i 22 delar eller använd en våg för att få varje bulle till 70 g. Jobba degen mot bakbordet till släta runda bullar & platta till. Låt jäsa på plåt ca. 45 min (med bakplåtspapper) 9 stycken per plåt. Låt ugnen stå på & ha plåtarna ovanpå spisen för att få extra värme. Pensla med uppvispat ägg/vatten & grädda ca. 8 minuter eller tills innertemperaturen når 98 grader. Ha gärna en skål med vatten längst ner på botten av ugnen. 

 

Jag halverade receptet & gjorde 11 bröd istället för 22 stycken. Om ni inte ska använda bröden på en gång så kan man med fördel frysa in degen när den har jäst klart andra gången. Då kan man smidigt plocka fram så många man vill ha, tina i rumstemperatur & grädda som vanligt så får man färska hamburgerbröd. Fryser man in dem när de är gräddade så blir de inte lika mjuka & spänstiga, men smaken blir det inget fel på. Ett perfekt bröd i konsistens kan ni se om ni tar fingret på brödets ovansida & trycker ner lite lätt, brödet får sin vanliga form strax efteråt du tagit bort fingret. 


Tekakor med havregryn

Publicerat: 2013-11-13 Kl: 15:13:00 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer


Har just laddat frysen med dessa goda tekakor, godast med smör & ost enligt mig.
Receptet tiggde jag från Leons förskolekompis Alfreds mamma :) Jag halverade receptet & fick ut 20 bröd av det, enligt receptet blir det 40 stycken. 
 
5 dl havregryn
10 dl mjölk
100 g smör
100 g jäst
1 msk salt
3 msk honung
20 dl vetemjöl
 
Blanda havregryn & mjölk i en skål över natten. Nästa dag: Smält smöret & tillsätt 1/2 dl vatten. Låt svalna till fingervarmt. Rör i jäst, salt & honung. Häll i havregrynsblandningen & rör om. Häll i mjölet, lite åt gången - blir degen för kletig, så ha i mer mjöl. Degen ska släppa från kanterna, men inte vara för torr. Arbeta gärna degen 10 minuter i en assistent. Låt jäsa med en bakduk över i 30 min. Dela degen i 40 delar, rulla & platta till. Nagga med en gaffel & jäs ytterligare 60 min. Grädda i mitten av ugnen i ca. 6 minuter. 
 

RSS 2.0