Toscakaka

Publicerat: 2012-11-13 Kl: 21:48:50 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer


 
En mycket enkel & god kaka med en knäckig toppen, gick åt i ett naffs på jobbet!
 
100 g smör, smält
2 ägg
1,5 dl socker
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
0,5 dl mjölk
 
Smörj & bröa en form med löstagbar botten 24 cm. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg & socker med elvisp. Vipsa ner bakpulvret. Tillsätt de övriga ingredienserna & vispa till en jämn smet. Grädda kakan 20-25 minuter. Under tiden gör du toscasmeten, den tar ca. 15 minuter & bör vara klar tills kakan har stått inne 20-25 min.
 
100 g mandelspån
100 g smör
1 dl socker
2 msk mjöl
2 msk mjölk
 
Lägg alla ingredienser i en kastrull. Sätt plattan på svag värme och rör om då och då vartefter smöret smälter. Höj eventuellt värmen något och rör om under tiden glasyren blir varmare och börjar tjockna. Det bränns fort vid, så rör om hela tiden. Låt smeten bubbla 1-2 minuter under sakta omrörning och sedan är toscasmeten klar.

Tag ut toscakakan från ugnen och bred på glasyren. Flytta upp ugnsgallret ett steg och ställ in toscakakan och grädda ytterligare 20 minuter eller tills toscakakan har fått vacker gyllengul färg.


Kardemummabullar

Publicerat: 2012-11-13 Kl: 21:23:00 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer


 
Jag gjorde kardemummabullar enligt receptet på vetebröd. Men istället för 40 bullar så blev det 15 stora.
Som fyllning vispade jag ihop 200 g mjukt smör, 1 dl socker, 1 tsk vaniljsocker & 1 msk mortlade kardemummakärnor. Smörade på fyllningen & knöt ihop snurror. För att veta att de inte blev degiga i mitten så tog jag ut dem när de mätte 96 grader. Jag sänkte även temperaturen till 200 grader & ställde in en form med vatten i ugnen för att få luftfuktighet i ugnen. 
 
Innan hade jag kokat ihop 2 dl socker & 1 dl vatten, som jag penslade på bullarna direkt när de kom ut ur ugnen. Över strödde jag på en blandning av socker & mortlad kardemumma. Istället för att pensla dem med ägg innan gräddningen. Blev så mycket godare!
 
Lätt de godaste bullarna jag gjort någonsin!

Mjölkchokladpannacotta med daim

Publicerat: 2012-11-04 Kl: 00:46:00 | I kategori: Allmänt | 4 kommentarer


 
4-6 portioner beroende på hur mycket man orkar! Detta recept är i princip samma som den vanliga vaniljpannacottan men med choklad istället för vanilj ;)
 
5 dl grädde
1/2 dl socker
250 g mjölkchoklad
3 gelatinblad
1-2 dubbeldaim & vispad grädde till servering
 
Blötlägg 3 gelatinblad i kallt vatten ca. 5 minuter. Hacka chokladen grovt.
Koka upp grädde & socker i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan & rör ner chokladen tills den smält.
Krama ur gelatinbladen på vatten & rör ner i blandningen, det är viktigt att du tagit bort kastrullen från plattan - annars kan blandningen skära sig. Häll upp i fina glas & ställ kallt minst 3-4 timmar.
Servera med hackad daim & en klick osötad grädde, pudra över lite kakao.
 
Från boken Sweets by Roy

Äppelkompott med vaniljgrädde & kaksmulor

Publicerat: 2012-11-01 Kl: 22:04:00 | I kategori: Allmänt | 2 kommentarer


 
5 fasta äpplen
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vatten
2 msk citron
1 dl socker
1/2 tsk kardemumma
1 kanelstång
1/2 tsk ingefära
2 tsk potatismjöl, utblandat i 1 msk vatten
 
Skala & tärna ur äpplena. Skär i små bitar. Blanda alla ingredienserna i en kastrull & lägg i äppelbitarna. Koka upp & låt koka i ca. 6 minuter. Rör om då & då. Ta kastrullen från plattan & rör snabbt i blandningen med potatismjöl.Låt svalna.
 
Servera med lättvispad grädde smaksatt med vanilj eller gör som jag - blanda lika delar grädde med marsankräm. Smula över kaksmulor & pudra över florsocker.
 
Kaksmulor:
 
1 dl vetemjöl
1/4 dl socker
1/4 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
50 g smör
 
Knåda ihop ingredienserna & forma till 5 små bollar. Lägg ner i små pappersformar & grädda ca. 10 minuter i 200 grader. Låt kakorna svalna & smula sedan sönder dem.
 
 

RSS 2.0