Semlor

Publicerat: 2012-01-28 Kl: 08:41:54 | I kategori: Vetebröd | 24 kommentarer


Semlor, även kallade fastlagsbullar ska ätas tradionellt med mandelmassa & grädde enligt mig.

Men man kan självklart tänka outside the box & experimentera med bl.a vaniljkräm, sylt eller nutella.

Fettisdagen infaller den 21 februari i år - men som många andra så tjuvstartar jag

 

ca. 10-15 bullar, frys gärna in & ta fram vid behov!

 

  • 50 g smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 1/4 dl Kesella lätt
  • 2 krm salt
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 3/4 dl socker
  • 8-9 dl vetemjöl
  • 1 uppvispat ägg

Fyllning
  • 200 g mandelmassa
  • 1 dl mjölk
  • 2 1/2 dl Kelda mellangrädde
  • florsocker
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, Kesella, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut små, runda och släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Skär ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och klicka det på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.

 

 

 


sweet table contest

Publicerat: 2012-01-28 Kl: 08:18:12 | I kategori: Desserter | 1 kommentarer


Att göra ett dessertbord skulle vara sjukt skoj. Men det krävs en hel del planering bakom ett sånt bord & ett bra tillfälle. Undertiden så inspireras jag av andra som är superduktiga & några av dem är finalisterna i Sweet Table Contest 2011. Men som småbarnsmamma & just börjat jobba heltid så får ni nöja er med mina enstaka bakverk tills vidare ;) Jag hoppas ni följer mig ändå?

Fina va? Har du gjort ett dessertbord någon gång?

 

 


Cacas till Stockholm, ja tack!

Publicerat: 2012-01-22 Kl: 22:36:22 | I kategori: Saker & ting | 1 kommentarer


Idag var jag en tur till Formex mässan i Stockholm. Jag hade fått tag på biljetter av en kompis & hittade en massa fint. Mitt i allt ser jag att CACAS har en monter ståendes & jag blev genast helt till mig. Gick fram & pratade med Helen som är daglig leder för Cacas & försökte tjata mig till att få en butik till Stockholm. Cacas är en butik i Oslo som säljer otroligt mycket baktillbehör, det är rena fröjden att gå in & kika där. Och man vill verkligen köpa allt!

Det finns tyvärr ingen liknande butik mitt i Stockholm, så det hade passat perfekt!
Vi är ju många bakglada här i Sverige också...

Dom har även nätbutik & fraktar till Sverige, men som sagt - det bästa vore med en butik i Stockholm! ;)

Gå gärna in & kika på deras hemsida

Min son 1 år

Publicerat: 2012-01-21 Kl: 21:42:42 | I kategori: Tårtor | 14 kommentarer


Några godsaker från min sons 1 års kalas!


Följ mig på facebook & bloglovin

Publicerat: 2012-01-18 Kl: 07:20:07 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer


Här följer ni mig på facebook

Och här följer ni mig via bloglovin

 


Rosverkstad

Publicerat: 2012-01-17 Kl: 23:37:11 | I kategori: Saker & ting | 2 kommentarer


Lite taskig bildkvalité, men idag har jag & en vän haft lite rosverkstad

 


Macarons ros & choklad

Publicerat: 2012-01-16 Kl: 11:02:00 | I kategori: Macarons | 5 kommentarer


ca 30 macarons

  • 120g äggvitor, uppdelat i två skålar
  • 35g socker
  • 150g fint malen mandel
  • 150g florsocker
  • 150g socker till sockerlagen
  • 50g vatten till sockerlagen

1. Sätt ugnen på 160 grader C.

2. Skålla mandeln och låt torka. Mal den sedan fint i en mixer eller nötkvarn. Eller köp färdig mandelmjöl, finns i välsorterade butiker eller på hälsokosten.

 

3. Väg upp 150 gram mandelmjöl & 150 g florsocker på en köksvåg & blanda mandel och siktat florsocker i en bunke, ställ detta åt sidan.

 

4. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokas upp.


5. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en kastrull. Sätt plattan på hög värme och låt koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en kökstermometer.

6. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Använd gärna en köksmaskin. Akta för stänk av hett socker!

 

7. Vispa marängen på hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, det tar ca 10 minuter.

 

8. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen som du ställde åt sidan. Tillsätt eventuellt valfri färg.

 

Tänk på att färga smeten starkare än vad du tänkt, den blir ljusare när marängen tillkommer. Här kan du även ha i valfri essens, i mitt fall hade jag ca. 3 tsk rosenvatten.

 

9. Vänd i marängen i mandelblandningen och blanda försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Blanda inte för mycket, smeten ska vara trögflytande.

 

10. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Storleken i likhet med ett 5:- mynt blir bra.

 

11. Låt vila minst 30 minuter innan du gräddar dem ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen, mina blev klara på 11 minuter.

 

12. Låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret, dom är riktigt omtåliga små kakor

 

14. Fyll med valfri frosting med en sprits

Fyllningen till dessa macarons hittar ni HÄR

 


Macarons passion & choklad

Publicerat: 2012-01-16 Kl: 10:56:00 | I kategori: Macarons | 2 kommentarer




ca 30 macarons
  • 120g äggvitor, uppdelat i två skålar
  • 35g socker
  • 150g fint malen mandel
  • 150g florsocker
  • 150g socker till sockerlagen
  • 50g vatten till sockerlagen

1. Sätt ugnen på 160 grader C.

 

2. Skålla mandeln och låt torka. Mal den sedan fint i en mixer eller nötkvarn. Eller köp färdig mandelmjöl, finns i välsorterade butiker eller på hälsokosten.

 

 

 

3. Väg upp 150 gram mandelmjöl & 150 g florsocker på en köksvåg & blanda mandel och siktat florsocker i en bunke, ställ detta åt sidan.

 

 

4. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokas upp.


5. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en kastrull. Sätt plattan på hög värme och låt koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en kökstermometer.

6. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Använd gärna en köksmaskin. Akta för stänk av hett socker!

 

 

 

7. Vispa marängen på hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, det tar ca 10 minuter.

 

 

 

8. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen som du ställde åt sidan. Tillsätt eventuellt valfri färg.

 

 

 

Tänk på att färga smeten starkare än vad du tänkt, den blir ljusare när marängen tillkommer. Här kan du även ha i valfri essens, i mitt fall hade jag ca. 3 tsk passionsessens.

 

 

 

9. Vänd i marängen i mandelblandningen och blanda försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Blanda inte för mycket, smeten ska vara trögflytande.

 

 

 

10. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Storleken i likhet med ett 5:- mynt blir bra.

 

 

 

11. Låt vila minst 30 minuter innan du gräddar dem ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen, mina blev klara på 11 minuter.

 

 

 

12. Låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret, dom är riktigt omtåliga små kakor

 

 

 

14. Fyll med valfri frosting med en sprits

 

Fyllningen till dessa macarons hittar ni HÄR


Pretty cupcake kit

Publicerat: 2012-01-03 Kl: 08:41:00 | I kategori: Saker & ting | 5 kommentarer


Denna söta box fick jag av en vän igår. Den innehåller 200 olika söta muffinsformar & lite annat smått & gott!

Sött va?


Betyg på brännaren jag köpte

Publicerat: 2012-01-01 Kl: 13:26:32 | I kategori: Saker & ting | 0 kommentarer


Brännaren får helt klart godkänt av mig, tyckte den brände jämt & fint.

Sen att min Leon Curd pie blev otroligt sötsliskig & nästan oätlig för min smak är en annan femma.

Inte många gånger jag misslyckas med bakning, men detta var helt klart en gång.


RSS 2.0