Obc Nordica glassmaskin

Publicerat: 2011-07-31 Kl: 22:46:43 | I kategori: Saker & ting | 4 kommentarer


Oh jag är så glad över mitt lilla inköp idag. En liten glassmaskin från Obh Nordica, är den inte söt?

Ska bli spännande att göra egen glass med denna, sommaren är ju inte slut än! ;)

Någon som sitter inne med något smarrigt glassrecept som man bara måste testa?


Brownietårta med hallonmousse

Publicerat: 2011-07-31 Kl: 22:43:49 | I kategori: Tårtor | 2 kommentarer


En tårta

Browniebotten:

  • 250 g socker
  • 120 g smör
  • 2 ekologiska ägg
  • 75 g kakao av bra kvalité
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 90 g mjöl
  • 100 g mörk choklad 70 %
Sätt ugnen på 175 graderSmält smöret på låg värme & häll i sockret, låt sjuda på svag värme under omrörning i 2-3 minuter tills sockret smält en aning. Ställ åt sidan. Rör ihop ägg, kakao, salt, bakpulver & vaniljsocker. Häll i sockerblandningen & rör till en jämn smet. Tillsätt mjölet & rör om. Hacka chokladen grovt & blanda ner i smeten. Häll smeten i en form med löstagbar botten (25 cm i dm) & grädda ca 25 minuter.

Ställ brownien att svalna medans du gör hallonmoussen. Det är viktigt att den är helt kall innan moussen hälls över brownien, annars smälter moussen.

Hallonmousse:

  • 100 färska hallon
  • 4 gelatinblad
  • 2 dl socker
  • 4 dl grädde
Häll hälften av sockret & hallonen i en kastrull, koka upp & sjud i 5 minuter. Lägg gelatinbladen i kallt vatten så dom blir mjuka, krama ut vätskan ur gelatinen & rör ner i den varma blandningen. Gör detta när du tagit kastrullen från värmen. Låt blandningen svalna helt, ej i kylskåp - då riskerar den att bli hård.

Vispa resten av sockret & grädden luftigt. Tillsätt den avsvalnade hallonblandningen & blanda försiktigt. Bre moussen på browniebotten som fortfarande är i sin form. Ställ in kakan i kylskåpet minst 4 timmar & garnera med färska bär.

Tänk på att moussen lätt smälter när den kommer ut i den härliga heta sommarvärmen, så den bör serveras ganska omgående om det är jättevarmt ute.



Under alla godheter gömmer sig som sagt en Browniebotten & jag är med & tävlar hos Jennie Kalasgott.

Under augusti månad 2011 kan ni tävla HÄR


 


Iskall jordgubbssoppa

Publicerat: 2011-07-31 Kl: 22:06:25 | I kategori: Desserter | 1 kommentarer


Igår kom vi hem från Norge hela familjen. Vi har haft många riktiga lata dagar blandat med norska specialiteter. Det blev inte så mycket bakning, så även där låg jag på latsidan. Men oj så jag saknat att få stå i köket & svänga ihop härliga desserter.

Denna iskalla jorgubbssoppa slängde jag ihop på två röda & serverade med en kula krämig vaniljglass en varm sommarkväll. Tror även det kan bli ännu godare med chokladbitar i vaniljglassen.

6 portioner

  • 1 kg färska jorgubbar
  • 1/2 vaniljstång
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
Koka upp vatten, socker & vaniljstång i en liten kastrull. Låt sjuda någon minut tills allt socker har smält, ställ åt sidan. Skölj, rensa & skär jordgubbarna i bitar. Mixa jordgubbarna & sockerblandningen med en stavmixer eller i en matberedare till en slät smet, häll gärna smeten genom en sil. Ställ blandningen 30 minuter i frysen så den blir iskall innan du häller upp soppan i djupa tallrikar. Servera med glass & lite jordgubbar som pynt.

 


Trevlig sommar

Publicerat: 2011-07-07 Kl: 12:58:17 | I kategori: Allmänt | 6 kommentarer


Idag åker jag & min familj till min sambos hemstad i Norge. Men det blir förhoppningsvis lite bakning där med kan jag tänka mig! Ska bli så skönt att slappa i solen, grilla, åka båt & fiska mm.

Hoppas ni får en underbar sommar


Fint muffinsställ som jag köpte förra sommaren i Norge. Blir nog en vända till Cacas.no i Oslo också!

My Oreo dream

Publicerat: 2011-07-02 Kl: 17:42:13 | I kategori: Desserter | 12 kommentarer


Denna frestelse är med & tävlar hos Jennie & Kalasgott & jag hoppas på vinst

Tävla ni med! Länk

Tror jag har lyckats göra en lika god kaka som serveras på b.la Peppes Pizza i Norge & som säljs på Deli de luca i Oslo. Enligt sambon så var den ännu bättre ;) & jag måste nästan hålla med. Sist jag var hos släktingarna i Norge så åt jag den 2 gånger under helgen jag var där & tro mig, man blir proppmätt!

Denna underbara kaka består av 4 lager. Längst ner en botten av oreokexs, ett lager med chokladkräm gjord på 70 % choklad, chokladmousse & överst en mjuk kräm med smak av vit choklad. Och så toppad med oreokexs såklart!

Jag gjorde kakan i en mindre form (20 cm i diameter), då den blir så mäktig. Men du såklart göra en större kaka, dubbla då alla ingredienser. Servera gärna med en kula vaniljglass så lättar det upp lite med all choklad.

Botten:

  • 2 paket oreokexs
  • 25 g cream cheese

Mixa kexen fint i en blender eller i en matberedare. Jag plockade bort det vita mellan kexsen när jag använde blendern & tillsatte det i degen efteråt. Blanda smulor, ost & fyllningen till en deg.

Tryck ut degen i en valfri form, gärna med löstagbar botten.

 

Chokladkräm:

  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 0.75 dl florsocker
  • 50 g mjukt smör
  • 2 tsk starkt kaffe
Vispa smör & florsocker till en fluffig smet. Smält chokladen i ett vattenbad eller försiktigt i micron. Vispa ner chokladen i smörblandningen. Tillsätt 2 tsk starkt kaffe & vispa till en jämn smet. Häll krämen över det första lagret. Ställ in i kylen.


Chokladmousse:

  • 50 g mörk choklad
  • 1 äggula
  • 2 msk florsocker
  • 1,25 dl grädde

Smält chokladen försiktigt och låt svalna till under 65°C (annars kan äggulorna koagulera). Rör ner äggulan. Låt smeten svalna ordentligt. Rör ner florsockret när smeten har svalnat. Vispa grädden, inte för hårt, och rör ner den i smeten till en jämn smet. Bre ett lager över chokladkrämen. Ställ in i kylen medans du gör det sista lagret. Du kan även vara bekväm & köra på två portioner chokladmousse från Ekströms.

 

Oreo dream creme:

100 vit choklad

125 g cream cheese

1.25 grädde

100 g florsocker

Frön från 1 vaniljstång

3 gelatinblad

1 paket oreokexs

 

Smält chokladen i ett vattenbad eller i micro. Vispa choklad & ost med en elvisp ca. 3 minuter. Tillsätt 100 g florsocker & rör om. Lägg gelatinbladen i kallt vatten så att dom blir mjuka & lös upp i några matskedar hett vatten. Rör ner gelatinet i blandningen. Vispa grädden luftig & rör ner den i blandningen. Skrapa ur fröna från vaniljstången & rör ner.

 

Häll blandningen över chokladmoussen & toppa med krossade oreokexs. Ställ in i kylen minst 4 timmar, gärna över natten.


RSS 2.0