Morotskaka

Publicerat: 2011-03-31 Kl: 16:40:17 | I kategori: Mjuka kakor | 8 kommentarer






  • 3 ekologiska ägg
  • 3 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 1/2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 1 nypa salt
  • 1 1/2 dl solrosolja
  • 4 1/2 dl rivna morötter

Sätt ugnen på 150 grader (175 vanlig ugn)
Vispa ägg & socker vitt & pösigt
Blanda alla torra ingredienser & vänd ner i dem i äggsmeten
Tillsätt solrosoljan & morötter
Fyll smeten i en smord & bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter
Grädda i mitten av ugnen i ca. 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig
Låt kakan svalna

Cream cheese lime frosting


  • 60 g mjukt smör
  • 4 dl florsocker
  • Skal av 1 lime
  • 100 g philadelphiaost
  • 1 tsk vaniljsocker

Vispa alla ingredienser krämigt
Bred frostingen över kakan

Härlig chokladfrosting

Publicerat: 2011-03-27 Kl: 18:48:08 | I kategori: Frosting/Fyllningar mm. | 1 kommentarer


  • 60 g mjukt smör
  • 200 g cream cheese
  • 3 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g mörk choklad 70 %
Vispa smör & crem cheese med en elvisp. Smält chokladen i micron eller i ett vattenbad. Vispa ner florsocker & vaniljsocker. Vispa ner den smälta chokladen. Blir det för rinnig kan du ställa in den i kylskåpet ett tag. Spritsa eller bre ut på dina cupcakes.


Chokladmuffins

Publicerat: 2011-03-27 Kl: 18:46:32 | I kategori: Cupcakes | 8 kommentarer


Dom fina formarna kommer från Kalasform

12 cupcakes

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 100 g mörk choklad
  • 50 g smör
  • 4 msk kaffe
  • 3 msk mjölk

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg & socker ljust & pösigt. Blanda vaniljsocker, bakpulver, mjöl & kakao & vänd ner i smeten. Smält smör & choklad i en kastrull. Blanda ner smörblandningen, kaffet & mjölken. Häll upp i muffinsformar 3/4 & grädda i nedre delen ca. 15 minuter. Låt svalna. Gör under tiden frostingen.
Frosting

  • 60 g mjukt smör
  • 200 g cream cheese
  • 3 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g mörk choklad 70 %
Vispa smör & crem cheese med en elvisp. Smält chokladen i micron eller i ett vattenbad. Vispa ner florsocker & vaniljsocker. Vispa ner den smälta chokladen. Blir det för rinnig kan du ställa in den i kylskåpet ett tag. Spritsa eller bre ut på dina cupcakes.

Cake pops

Publicerat: 2011-03-19 Kl: 17:21:57 | I kategori: Småkakor | 83 kommentarer


Varför inte lyxa till det med några cake pops eller ta med som en "gå bort present", i stället för en blomma!

  • 2 paket Ballerina kladdkaka
  • 100 g philadelphia
  • 200 g vit choklad
  • Grillspett
  • ev. karamellfärg & strössel
Mixa ballerinakakorna i matberedare tills det bara är smulor. Tillsätt Philadelphiaost. Blanda och känn på degen, den ska vara mjuk men ändå fast. Rulla sedan degen till bollar i den storlek du själv önskar, jag vägde mina ca. 20 g styck. Lägg in dem i frysen i ca 10 min. Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron. Ta ut bollarna från kylen, doppa pinnen i lite smält choklad och tryck in den i chokladbollen (detta gör att pinnen sitter bättre). Sedan är det bara att doppa hela bollen i chokladen & toppa med valfri dekoration om man vill det. Ställ i någon typ av ställning så den står rätt upp, jag använde rivjärnet här hemma ;)




- Jag mixade kakorna för sig & bakade in det som var emellan sedan i degen
- Det blev cirka 20 klubbor a´20 gram i varje
- Jag hade bollarna i frysen i ca 10 minuter & tog fram några åt gången när dom skulle doppas i chokladen
- Jag använde grillpinnar, blompinnar går såklart lika bra ifall man har det
- Cellofanpapper kan man hitta på Panduro & Lagerhouse
- Strösslet utanpå kan du hitta i välsorterade matbutiker eller på kakburken.se, endast fantasin sätter gränser.


Banoffe pie

Publicerat: 2011-03-19 Kl: 17:13:16 | I kategori: Paj | 3 kommentarer


1 pajform

  • 200 g digestivekex
  • 150 g smör
  • 1 burk kondenserad mjölk (dulce de leche)
  • 4 st skivade bananer
  • 3 dl vispgrädde
  • Mjölkchoklad till dekoration

Dulce de leche får man om man kokar kondenserad mjölk i 3 timmar. Ta bort pappret runt konserven & lägg i en stor kastrull. Fyll upp med vatten tills den täcker burken & koka på medelvärme i 3 timmar.

Under tiden mixar du digestivekexen & blandar med smält smör. Tryck ut smeten i en pajform & ställ kallt.

Bre dulce de leche över smulblandningen & lägg bananskivor över.

Vispa grädden & spritsa/bre den över bananerna, toppa med riven choklad.

Låt stå kallt en stund innan du serverar denna supersöta efterrätt

 


Hallonrutor med glasyrtäcke

Publicerat: 2011-03-17 Kl: 18:52:36 | I kategori: Mjuka kakor | 1 kommentarer





30 bitar

  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 200 g smör
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 4 dl mjölk
  • 2-4 dl frysta hallon

Glasyr

  • 200 g cream cheese
  • 6 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 150 g rumsvarmt smör
  • Kokos till glasyren
Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en långpanna. Vispa ägg & socker pösigt en en skål. Smält smöret & låt svalna några minuter. Blanda under tiden mjöl & bakpulver. Rör ner det smälta smöret. Vänd ner mjölblandningen. Tillsätt mjölken & vispa till en jämn smet. Häll smeten i långpannan & häll över de frysta hallonen. Grädda i ca. 25 minuter.  Låt den kallna.

Vispa ihop alla ingredienserna med elvisp. Bred glasyen över kakan & strö på riven kokos. Skär kakan i bitar.

Drömmar

Publicerat: 2011-03-17 Kl: 14:33:44 | I kategori: Småkakor | 1 kommentarer


50 kakor

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl rumsvarm rapsolja
  • 1 tsk hjorthornsalt
  • 4 d vetemjöl
Gör så här:

Sätt ugnen på 150˚C. Vispa smör, socker och vaniljsocker tills det blir vitt och poröst. 
Tillsätt oljan och sikta ner vetemjöl och hjorthornsalt. Blanda snabbt samman till en smidig deg. 
Dela degen i 4 bitar, rulla ut och dela varje längd i 12 bitar. Rulla varje bit till en lite boll och lägg på plåt med bakplåtspapper, lägg inte kakorna för tätt, de flyter ut lite i ugnen. Grädda drömmarna mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakorna svalna på plåten, annars går de lätt sönder.


American cookies

Publicerat: 2011-03-10 Kl: 17:47:28 | I kategori: Småkakor | 6 kommentarer


  • 300g smör
  • 2 1/4 dl socker
  • 2 1/2 dl brun farin
  • 2 ägg
  • 3 tsk äkta vanillinsocker
  • 7 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 4 msk kakao
  • 200 g choklad (grovhackad, vit eller mörk)


Smält smöret. Vispa ihop farin, ägg och vaniljsocker. Blanda sedan i det smälta smöret och vispa in ordentligt. Blanda sedan i resten av ingredienserna. Fortsätt att blanda tills smeten blir som en stor ”fudgeboll”, ganska seg och kolaaktig, då blandar du till sist i den grovhackade chokladen. Dela upp smeten i mindre bollar och platta ut lite lätt på plåtar klädda med bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader ca 10 minuter.

Kakorna ska ha flytit ut till ganska stora platta kakor, de är fortfarande lite svällda när de är klara i ugnen men sjunker ihop när de väl kommer ut och får svalna. Låt kakorna dock svalna lite på plåten innan du flyttar dom till ett galler, för precis när de kommer ut från ugnen så är de fortfarande ganska mjuka och kan således gå sönder och du börjar flytta dom på en gång. Låt dom svalna och sen kan de ev. förflyttas till kylen i en påse eller med plastfolie över. Ju längre du låter dom bli kalla, desto godare!

Fettisdagen

Publicerat: 2011-03-08 Kl: 22:19:01 | I kategori: Vetebröd | 1 kommentarer


Får jag bjuda på en semla fylld med fluffig vaniljkräm?

Har bakat mellanstora & minisemlor. Dom små är de på bilden längst ner & en sådan ska jag unna mig ikväll!

Prövade även göra så kallade solskensbullar på hälften av degen, fyllda bullar med vaniljkräm.

Gick över till grannarna & bjöd på fika, kan ju inte äta upp allt själv!


RSS 2.0