Hamburgerbröd

Publicerat: 2013-11-18 Kl: 12:25:00 | I kategori: Allmänt


 

Ingredienser till 22 hamburgerbröd à 70 gram

850 gram vetemjöl special
25 gram strösocker
15 gram salt
40 gram jäst
5 dl standardmjölk 
50 gram honung 
75 gram rapsolja 

 

Pensling
1 ägg
1 nypa salt
3 msk vatten

 

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Värm mjölk & honung till 37 grader & blanda ner över den smulade jästen. Rör om så jästen löses upp ordentlig. Blanda ner de torra ingredienserna & oljan. kör i en assistens minst 10-15 minuter. Degen ska lossna fint från skålens kanter utan att vara för torr eller kladdig. Låt jäsa 30-40 minuter till dubbel storlek. Dela degen i 22 delar eller använd en våg för att få varje bulle till 70 g. Jobba degen mot bakbordet till släta runda bullar & platta till. Låt jäsa på plåt ca. 45 min (med bakplåtspapper) 9 stycken per plåt. Låt ugnen stå på & ha plåtarna ovanpå spisen för att få extra värme. Pensla med uppvispat ägg/vatten & grädda ca. 8 minuter eller tills innertemperaturen når 98 grader. Ha gärna en skål med vatten längst ner på botten av ugnen. 

 

Jag halverade receptet & gjorde 11 bröd istället för 22 stycken. Om ni inte ska använda bröden på en gång så kan man med fördel frysa in degen när den har jäst klart andra gången. Då kan man smidigt plocka fram så många man vill ha, tina i rumstemperatur & grädda som vanligt så får man färska hamburgerbröd. Fryser man in dem när de är gräddade så blir de inte lika mjuka & spänstiga, men smaken blir det inget fel på. Ett perfekt bröd i konsistens kan ni se om ni tar fingret på brödets ovansida & trycker ner lite lätt, brödet får sin vanliga form strax efteråt du tagit bort fingret. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0