Kanelbullens dag 4 oktober

Publicerat: 2013-10-04 Kl: 15:18:00 | I kategori: Allmänt


ca. 30 stycken, 40 mindre bullar
 

 

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 150 g mjukt smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 14-16 dl vetemjöl
  • 4 tsk malen kardemumma
  • 250 g mjukt smör
  • 2 dl socker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 3 msk kanel
  • ägg & pärlsocker alt. sockerlag & strösocker att strö på 
Sätt ugnen på 225 grader. Smula jästen ner i en bunke, använd gärna en matberedare. Värm mjölken till 37 grader & häll över jästen så den löses upp. Tillsätt salt, sirap & kardemumma. Häll i mjölet, lite i taget & arbeta ihop degen. Klicka i smöret & låt smöret arbetas in i degen. Låt degen knådas i ca. 10 minuter & lägg sedan en bakhanduk över. Låt jäsa till dubbel storlek i ca. 60 minuter.

Dela degen i två delar eller kavla ut hela om du har en stor yta att arbeta på. Bre på ett rikligt lager med mjukt smör, socker & kanel som du vispat ihop till en massa. Rulla ihop degen till en rulle & skär i 1 cm bitar. Lägg i bullformar eller direkt på en plåt med smörpapper. Låt jäsa 45 minuter med en bakhanduk över. Blanda 1 ägg med lite vatten & pensla på blandningen på varje bulle, avsluta med lite pärlsocker. Grädda bullarna tills det har fått fin färg, ca 8-10 minuter.  Låt svalna på ett galler.
 
Vill du pensla bullarna med sockerlag som jag tycker blir godare så kokar du upp 1 dl socker & 1 dl vatten. Låt svalna & pensla sedan bullarna direkt när de kommer ut ur ugnen, strö på socker ev. blandat med lite kardemumma eller pärlsocker. 
 
 
 

 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0