Macarons ros & choklad

Publicerat: 2012-01-16 Kl: 11:02:00 | I kategori: Macarons


ca 30 macarons

  • 120g äggvitor, uppdelat i två skålar
  • 35g socker
  • 150g fint malen mandel
  • 150g florsocker
  • 150g socker till sockerlagen
  • 50g vatten till sockerlagen

1. Sätt ugnen på 160 grader C.

2. Skålla mandeln och låt torka. Mal den sedan fint i en mixer eller nötkvarn. Eller köp färdig mandelmjöl, finns i välsorterade butiker eller på hälsokosten.

 

3. Väg upp 150 gram mandelmjöl & 150 g florsocker på en köksvåg & blanda mandel och siktat florsocker i en bunke, ställ detta åt sidan.

 

4. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokas upp.


5. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en kastrull. Sätt plattan på hög värme och låt koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en kökstermometer.

6. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Använd gärna en köksmaskin. Akta för stänk av hett socker!

 

7. Vispa marängen på hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, det tar ca 10 minuter.

 

8. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen som du ställde åt sidan. Tillsätt eventuellt valfri färg.

 

Tänk på att färga smeten starkare än vad du tänkt, den blir ljusare när marängen tillkommer. Här kan du även ha i valfri essens, i mitt fall hade jag ca. 3 tsk rosenvatten.

 

9. Vänd i marängen i mandelblandningen och blanda försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Blanda inte för mycket, smeten ska vara trögflytande.

 

10. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Storleken i likhet med ett 5:- mynt blir bra.

 

11. Låt vila minst 30 minuter innan du gräddar dem ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen, mina blev klara på 11 minuter.

 

12. Låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret, dom är riktigt omtåliga små kakor

 

14. Fyll med valfri frosting med en sprits

Fyllningen till dessa macarons hittar ni HÄR

 

Trackback
RSS 2.0