Focaccia
Publicerat: 2014-01-24 Kl: 13:18:00 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarerGott matbröd som serverades till soppa
25 g jäst
3 dl vatten
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl special
Olivolja & flingsalt till plåten. Samt valfri garnering om man vill ha det.
Rör ut jäst, olja, salt & honung i ljummet vatten (37 grader). Häll i vetemjölet & arbeta degen smidig, ör den för kladdig tillsätter du mer mjöl, lite i taget. Låt jäsa i bunken 30 minuter. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en stor plåt & pensla på olja. Strö över lite salt. Baka ut degen i plåten så den är ca. 1-2 cm tjock. Låt jäsa 30 minuter under bakduk. Tryck ner hål med fingrarna & fyll hålen med tomater/fetaost/rosmarin eller det du valt att ha på. Ringla över olivolja & strö på flingsalt.
Grädda nederst i ugnen 240 grader ca. 15-20 min tills brödet är gyllene.
Oliver, rödlök, vitlök är andra goda alternativ att ha på.