Pannacotta

Publicerat: 2010-12-27 Kl: 08:43:07 | I kategori: Desserter | 0 kommentarer


4-6 personer

  • 5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 3 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten medans du gör iordning gräddblandningen.

Snitta vaniljstången & gröp ur fröna, lägg allt i en kastrull inkl stången. Häll över grädde & socker. Låt koka upp & puttra i 1-2 minuter. Tag kastrullen från plattan (viktigt, får ej koka när du rör ner gelatinet). Krama ur gelatinbladen på vatten & rör ner i gräddblandningen tills bladen löses upp. Sila bort eventuella bitar från vaniljstången & häll upp i serveringsglas. Låt stelna 3-4 timmar i kylskåp. Denna dessert kan med fördel göras dagen innan om man vill. Servera med valfri frukt eller bär. Jag tog tinade hallon som jag mosade ihop.

Lyxigt & enkelt!


Chokladtryfflar rullade i Vahlrona

Publicerat: 2010-12-25 Kl: 01:02:03 | I kategori: Choklad | 0 kommentarer


30 tryfflar

  • 250 g kvalitéschoklad
  • 1,5 dl grädde
  • 2 msk honung
  • 1 nypa salt
  • 1 msk smör
  • 1 dl kakao att rulla tryfflarna i (gärna Vahlrona)

Koka upp grädde, honung & salt, ta av kastrullen från plattan. Rör sedan ner chokladen tills smeten blivit blank. Rör ner smöret. Häll smeten i en form & låt stelna i kylskåp. Ta ut kulor med en tesked eller ett kuljärn & rulla i kvalitétskakao. Låt stå svalt, gärna i 18 grader. Tryfflarna håller sig färska ca. 3 veckor.

Dessa tryfflar är mäktiga & passar bra till en kopp kryddigt chaite eller en kopp kaffe.


Lyxchoklad

Publicerat: 2010-12-22 Kl: 20:13:59 | I kategori: Choklad | 0 kommentarer


Tog mig en sväng förbi min älsklingsbutik/café i Sickla & frågade gulligt om jag fick köpa lite av deras fina choklad dom gör praliner av. Choklad från Pacari & fin kakao från Valrhona. Har inte bestämt hur jag ska smaksätta dem bara, kardemumma, kanel, apelsin eller bara ha dem naturella... jag får sova på saken ;)

Köper även världens godaste chaithe därifrån som jag gör chailatte på här hemma. Men det har blivit en tradition att ta en take awaylatte & en chokladtryffel varje gång jag är i Sickla ;)

Världens godaste smörkola

Publicerat: 2010-12-20 Kl: 00:32:36 | I kategori: Julgott | 0 kommentarer


 

Receptet hittar ni här


Tobleronefondue

Publicerat: 2010-12-12 Kl: 23:18:43 | I kategori: Desserter | 2 kommentarer


6-8 portioner

  • 300 g toblerone
  • ca 1 dl grädde

Smält chokladen i bitar på låg värme i en kastrull med grädden, koka ej. Tillsätt mer grädde ifall du vill ha en lösare konsistens.

Häll chokladen i en fonduegryta & servera med säsongens frukter, maränger & marshmallows.

Superlätt & jätteuppskattat av alla.


Saffransbröd

Publicerat: 2010-12-05 Kl: 19:17:54 | I kategori: Julgott | 0 kommentarer


Jag tycker vanliga lussekatter är rätt tråkiga, denna variant med mandelmassa är supermumsig.

ca 50 stycken bullar eller 4 stora längder

  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g lätt Kesella
  • 2 påsar (1 g) saffran
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
  • ca 150 g smör
  • 500 g mandelmassa

Pensling:
  • 1 ägg
  • pärlsocker alt. hackad mandel
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och kavla ut två stora plattor. Bred smör på dessa och riv över mandelmassa. Rulla sedan ihop plattorna och skär bullar och lägg i formar. Om du gör längder så klipper du i degen & lägger flikarna om varannan. Låt bullarna jäsa övertäckta med en bakhanduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Strö på mandel eller pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 min. Om du gör längder, minska värmen till 200 grader & öka tiden till ca 20 minuter tills dom har fått fin färg.

Apelsinstrassburgare med chokladkräm

Publicerat: 2010-12-05 Kl: 19:08:32 | I kategori: Småkakor | 0 kommentarer


 

10 dubbla kakor

  • 250 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl potatismjöl
  • 1 apelsin, rivet skal
Chokladkräm
  • 1 1/2 dl grädde
  • 125 g mörk choklad 70 %
  • 1 msk smör
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker till en pösig smet. Tillsätt vetemjöl och potatismjöl, lite i taget och rör kraftigt mellan tillsatserna. Riv skalet av en apelsin & rör ner det. Fyll smeten i en kakspruta alt. sprits & spritsa ut 20 längder på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.

Chokladkräm

Koka upp grädden. Ta kastrullen från plattan och rör ner den hackade chokladen tillsammans med smöret. Låt svalna i rumstemperatur, jag skyndade på det hela med hjälp av kylskåpet.

Montering

När kakorna svalnat och chokladkrämen stelnat, bred chokladkräm på hälften av kakorna och lägg ihop dem med resten. Förvara svalt.

RSS 2.0