Obc Nordica glassmaskin
Publicerat: 2011-07-31 Kl: 22:46:43 | I kategori: Saker & ting | 4 kommentarerOh jag är så glad över mitt lilla inköp idag. En liten glassmaskin från Obh Nordica, är den inte söt?
Ska bli spännande att göra egen glass med denna, sommaren är ju inte slut än! ;)
Någon som sitter inne med något smarrigt glassrecept som man bara måste testa?
Brownietårta med hallonmousse
Publicerat: 2011-07-31 Kl: 22:43:49 | I kategori: Tårtor | 2 kommentarerEn tårta
Browniebotten:
- 250 g socker
- 120 g smör
- 2 ekologiska ägg
- 75 g kakao av bra kvalité
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 msk vaniljsocker
- 90 g mjöl
- 100 g mörk choklad 70 %
Ställ brownien att svalna medans du gör hallonmoussen. Det är viktigt att den är helt kall innan moussen hälls över brownien, annars smälter moussen.
Hallonmousse:
- 100 färska hallon
- 4 gelatinblad
- 2 dl socker
- 4 dl grädde
Vispa resten av sockret & grädden luftigt. Tillsätt den avsvalnade hallonblandningen & blanda försiktigt. Bre moussen på browniebotten som fortfarande är i sin form. Ställ in kakan i kylskåpet minst 4 timmar & garnera med färska bär.
Tänk på att moussen lätt smälter när den kommer ut i den härliga heta sommarvärmen, så den bör serveras ganska omgående om det är jättevarmt ute.
Under alla godheter gömmer sig som sagt en Browniebotten & jag är med & tävlar hos Jennie Kalasgott.
Under augusti månad 2011 kan ni tävla HÄR
Iskall jordgubbssoppa
Publicerat: 2011-07-31 Kl: 22:06:25 | I kategori: Desserter | 1 kommentarerIgår kom vi hem från Norge hela familjen. Vi har haft många riktiga lata dagar blandat med norska specialiteter. Det blev inte så mycket bakning, så även där låg jag på latsidan. Men oj så jag saknat att få stå i köket & svänga ihop härliga desserter.
Denna iskalla jorgubbssoppa slängde jag ihop på två röda & serverade med en kula krämig vaniljglass en varm sommarkväll. Tror även det kan bli ännu godare med chokladbitar i vaniljglassen.
6 portioner
- 1 kg färska jorgubbar
- 1/2 vaniljstång
- 1 dl socker
- 1 dl vatten
Trevlig sommar
Publicerat: 2011-07-07 Kl: 12:58:17 | I kategori: Allmänt | 6 kommentarerHoppas ni får en underbar sommar
Fint muffinsställ som jag köpte förra sommaren i Norge. Blir nog en vända till Cacas.no i Oslo också!
My Oreo dream
Publicerat: 2011-07-02 Kl: 17:42:13 | I kategori: Desserter | 12 kommentarerDenna frestelse är med & tävlar hos Jennie & Kalasgott & jag hoppas på vinst
Tävla ni med! Länk
Tror jag har lyckats göra en lika god kaka som serveras på b.la Peppes Pizza i Norge & som säljs på Deli de luca i Oslo. Enligt sambon så var den ännu bättre ;) & jag måste nästan hålla med. Sist jag var hos släktingarna i Norge så åt jag den 2 gånger under helgen jag var där & tro mig, man blir proppmätt!
Denna underbara kaka består av 4 lager. Längst ner en botten av oreokexs, ett lager med chokladkräm gjord på 70 % choklad, chokladmousse & överst en mjuk kräm med smak av vit choklad. Och så toppad med oreokexs såklart!
Jag gjorde kakan i en mindre form (20 cm i diameter), då den blir så mäktig. Men du såklart göra en större kaka, dubbla då alla ingredienser. Servera gärna med en kula vaniljglass så lättar det upp lite med all choklad.
Botten:
- 2 paket oreokexs
- 25 g cream cheese
Mixa kexen fint i en blender eller i en matberedare. Jag plockade bort det vita mellan kexsen när jag använde blendern & tillsatte det i degen efteråt. Blanda smulor, ost & fyllningen till en deg.
Tryck ut degen i en valfri form, gärna med löstagbar botten.
Chokladkräm:
- 100 g mörk choklad 70 %
- 0.75 dl florsocker
- 50 g mjukt smör
- 2 tsk starkt kaffe
Chokladmousse:
- 50 g mörk choklad
- 1 äggula
- 2 msk florsocker
- 1,25 dl grädde
Smält chokladen försiktigt och låt svalna till under 65°C (annars kan äggulorna koagulera). Rör ner äggulan. Låt smeten svalna ordentligt. Rör ner florsockret när smeten har svalnat. Vispa grädden, inte för hårt, och rör ner den i smeten till en jämn smet. Bre ett lager över chokladkrämen. Ställ in i kylen medans du gör det sista lagret. Du kan även vara bekväm & köra på två portioner chokladmousse från Ekströms.
Oreo dream creme:
100 vit choklad
125 g cream cheese
1.25 grädde
100 g florsocker
Frön från 1 vaniljstång
3 gelatinblad
1 paket oreokexs
Smält chokladen i ett vattenbad eller i micro. Vispa choklad & ost med en elvisp ca. 3 minuter. Tillsätt 100 g florsocker & rör om. Lägg gelatinbladen i kallt vatten så att dom blir mjuka & lös upp i några matskedar hett vatten. Rör ner gelatinet i blandningen. Vispa grädden luftig & rör ner den i blandningen. Skrapa ur fröna från vaniljstången & rör ner.
Häll blandningen över chokladmoussen & toppa med krossade oreokexs. Ställ in i kylen minst 4 timmar, gärna över natten.