Semlor
Publicerat: 2012-01-28 Kl: 08:41:54 | I kategori: Vetebröd | 24 kommentarerSemlor, även kallade fastlagsbullar ska ätas tradionellt med mandelmassa & grädde enligt mig.
Men man kan självklart tänka outside the box & experimentera med bl.a vaniljkräm, sylt eller nutella.
Fettisdagen infaller den 21 februari i år - men som många andra så tjuvstartar jag
ca. 10-15 bullar, frys gärna in & ta fram vid behov!
- 50 g smör
- 2 1/2 dl mjölk
- 25 g jäst
- 1 1/4 dl Kesella lätt
- 2 krm salt
- 1 tsk stött kardemumma
- 3/4 dl socker
- 8-9 dl vetemjöl
- 1 uppvispat ägg
Fyllning
- 200 g mandelmassa
- 1 dl mjölk
- 2 1/2 dl Kelda mellangrädde
- florsocker

sweet table contest
Publicerat: 2012-01-28 Kl: 08:18:12 | I kategori: Desserter | 1 kommentarerFina va? Har du gjort ett dessertbord någon gång?

Cacas till Stockholm, ja tack!
Publicerat: 2012-01-22 Kl: 22:36:22 | I kategori: Saker & ting | 1 kommentarerDet finns tyvärr ingen liknande butik mitt i Stockholm, så det hade passat perfekt!
Vi är ju många bakglada här i Sverige också...
Dom har även nätbutik & fraktar till Sverige, men som sagt - det bästa vore med en butik i Stockholm! ;)
Gå gärna in & kika på deras hemsida

Min son 1 år
Publicerat: 2012-01-21 Kl: 21:42:42 | I kategori: Tårtor | 14 kommentarerNågra godsaker från min sons 1 års kalas!

Följ mig på facebook & bloglovin
Publicerat: 2012-01-18 Kl: 07:20:07 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Rosverkstad
Publicerat: 2012-01-17 Kl: 23:37:11 | I kategori: Saker & ting | 2 kommentarerLite taskig bildkvalité, men idag har jag & en vän haft lite rosverkstad

Macarons ros & choklad
Publicerat: 2012-01-16 Kl: 11:02:00 | I kategori: Macarons | 5 kommentarer- 120g äggvitor, uppdelat i två skålar
- 35g socker
- 150g fint malen mandel
- 150g florsocker
- 150g socker till sockerlagen
- 50g vatten till sockerlagen
1. Sätt ugnen på 160 grader C.
2. Skålla mandeln och låt torka. Mal den sedan fint i en mixer eller nötkvarn. Eller köp färdig mandelmjöl, finns i välsorterade butiker eller på hälsokosten.
3. Väg upp 150 gram mandelmjöl & 150 g florsocker på en köksvåg & blanda mandel och siktat florsocker i en bunke, ställ detta åt sidan.
4. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokas upp.
5. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en kastrull. Sätt plattan på hög värme och låt koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en kökstermometer.
6. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Använd gärna en köksmaskin. Akta för stänk av hett socker!
7. Vispa marängen på hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, det tar ca 10 minuter.
8. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen som du ställde åt sidan. Tillsätt eventuellt valfri färg.
Tänk på att färga smeten starkare än vad du tänkt, den blir ljusare när marängen tillkommer. Här kan du även ha i valfri essens, i mitt fall hade jag ca. 3 tsk rosenvatten.
9. Vänd i marängen i mandelblandningen och blanda försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Blanda inte för mycket, smeten ska vara trögflytande.
10. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Storleken i likhet med ett 5:- mynt blir bra.
11. Låt vila minst 30 minuter innan du gräddar dem ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen, mina blev klara på 11 minuter.
12. Låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret, dom är riktigt omtåliga små kakor
14. Fyll med valfri frosting med en sprits
Fyllningen till dessa macarons hittar ni HÄR

Macarons passion & choklad
Publicerat: 2012-01-16 Kl: 10:56:00 | I kategori: Macarons | 2 kommentarer
ca 30 macarons
- 120g äggvitor, uppdelat i två skålar
- 35g socker
- 150g fint malen mandel
- 150g florsocker
- 150g socker till sockerlagen
- 50g vatten till sockerlagen
1. Sätt ugnen på 160 grader C.
2. Skålla mandeln och låt torka. Mal den sedan fint i en mixer eller nötkvarn. Eller köp färdig mandelmjöl, finns i välsorterade butiker eller på hälsokosten.
3. Väg upp 150 gram mandelmjöl & 150 g florsocker på en köksvåg & blanda mandel och siktat florsocker i en bunke, ställ detta åt sidan.
5. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en kastrull. Sätt plattan på hög värme och låt koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en kökstermometer.
6. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Använd gärna en köksmaskin. Akta för stänk av hett socker!
7. Vispa marängen på hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, det tar ca 10 minuter.
8. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen som du ställde åt sidan. Tillsätt eventuellt valfri färg.
Tänk på att färga smeten starkare än vad du tänkt, den blir ljusare när marängen tillkommer. Här kan du även ha i valfri essens, i mitt fall hade jag ca. 3 tsk passionsessens.
9. Vänd i marängen i mandelblandningen och blanda försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Blanda inte för mycket, smeten ska vara trögflytande.
10. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Storleken i likhet med ett 5:- mynt blir bra.
11. Låt vila minst 30 minuter innan du gräddar dem ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen, mina blev klara på 11 minuter.
12. Låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret, dom är riktigt omtåliga små kakor
14. Fyll med valfri frosting med en sprits
Fyllningen till dessa macarons hittar ni HÄR

Pretty cupcake kit
Publicerat: 2012-01-03 Kl: 08:41:00 | I kategori: Saker & ting | 5 kommentarerDenna söta box fick jag av en vän igår. Den innehåller 200 olika söta muffinsformar & lite annat smått & gott!
Sött va?

Betyg på brännaren jag köpte
Publicerat: 2012-01-01 Kl: 13:26:32 | I kategori: Saker & ting | 0 kommentarerBrännaren får helt klart godkänt av mig, tyckte den brände jämt & fint.
Sen att min Leon Curd pie blev otroligt sötsliskig & nästan oätlig för min smak är en annan femma.
Inte många gånger jag misslyckas med bakning, men detta var helt klart en gång.
