Pannacotta
Publicerat: 2010-12-27 Kl: 08:43:07 | I kategori: Desserter | 0 kommentarer4-6 personer
- 5 dl vispgrädde
- 0,5 dl strösocker
- 1 vaniljstång
- 3 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten medans du gör iordning gräddblandningen.
Snitta vaniljstången & gröp ur fröna, lägg allt i en kastrull inkl stången. Häll över grädde & socker. Låt koka upp & puttra i 1-2 minuter. Tag kastrullen från plattan (viktigt, får ej koka när du rör ner gelatinet). Krama ur gelatinbladen på vatten & rör ner i gräddblandningen tills bladen löses upp. Sila bort eventuella bitar från vaniljstången & häll upp i serveringsglas. Låt stelna 3-4 timmar i kylskåp. Denna dessert kan med fördel göras dagen innan om man vill. Servera med valfri frukt eller bär. Jag tog tinade hallon som jag mosade ihop.
Lyxigt & enkelt!
Chokladtryfflar rullade i Vahlrona
Publicerat: 2010-12-25 Kl: 01:02:03 | I kategori: Choklad | 0 kommentarer30 tryfflar
- 250 g kvalitéschoklad
- 1,5 dl grädde
- 2 msk honung
- 1 nypa salt
- 1 msk smör
- 1 dl kakao att rulla tryfflarna i (gärna Vahlrona)
Koka upp grädde, honung & salt, ta av kastrullen från plattan. Rör sedan ner chokladen tills smeten blivit blank. Rör ner smöret. Häll smeten i en form & låt stelna i kylskåp. Ta ut kulor med en tesked eller ett kuljärn & rulla i kvalitétskakao. Låt stå svalt, gärna i 18 grader. Tryfflarna håller sig färska ca. 3 veckor.
Dessa tryfflar är mäktiga & passar bra till en kopp kryddigt chaite eller en kopp kaffe.
Lyxchoklad
Publicerat: 2010-12-22 Kl: 20:13:59 | I kategori: Choklad | 0 kommentarerKöper även världens godaste chaithe därifrån som jag gör chailatte på här hemma. Men det har blivit en tradition att ta en take awaylatte & en chokladtryffel varje gång jag är i Sickla ;)
Världens godaste smörkola
Publicerat: 2010-12-20 Kl: 00:32:36 | I kategori: Julgott | 0 kommentarer
Receptet hittar ni här
Tobleronefondue
Publicerat: 2010-12-12 Kl: 23:18:43 | I kategori: Desserter | 2 kommentarer6-8 portioner
- 300 g toblerone
- ca 1 dl grädde
Smält chokladen i bitar på låg värme i en kastrull med grädden, koka ej. Tillsätt mer grädde ifall du vill ha en lösare konsistens.
Häll chokladen i en fonduegryta & servera med säsongens frukter, maränger & marshmallows.
Superlätt & jätteuppskattat av alla.
Saffransbröd
Publicerat: 2010-12-05 Kl: 19:17:54 | I kategori: Julgott | 0 kommentarerJag tycker vanliga lussekatter är rätt tråkiga, denna variant med mandelmassa är supermumsig.
ca 50 stycken bullar eller 4 stora längder- 50 g jäst
- 100 g smör
- 5 dl mjölk
- 250 g lätt Kesella
- 2 påsar (1 g) saffran
- 1,5 dl socker
- 0,5 tsk salt
- ca 15 dl vetemjöl
Fyllning:
- ca 150 g smör
- 500 g mandelmassa
Pensling:
- 1 ägg
- pärlsocker alt. hackad mandel
Apelsinstrassburgare med chokladkräm
Publicerat: 2010-12-05 Kl: 19:08:32 | I kategori: Småkakor | 0 kommentarer
10 dubbla kakor
- 250 g smör
- 1 dl florsocker
- 2 msk vaniljsocker
- 3 dl vetemjöl
- 2 dl potatismjöl
- 1 apelsin, rivet skal
- 1 1/2 dl grädde
- 125 g mörk choklad 70 %
- 1 msk smör
Chokladkräm
Koka upp grädden. Ta kastrullen från plattan och rör ner den hackade chokladen tillsammans med smöret. Låt svalna i rumstemperatur, jag skyndade på det hela med hjälp av kylskåpet.
Montering
När kakorna svalnat och chokladkrämen stelnat, bred chokladkräm på hälften av kakorna och lägg ihop dem med resten. Förvara svalt.