Fredagsdessert
Publicerat: 2011-01-14 Kl: 23:52:36 | I kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Renée voltairés fillimpa
Publicerat: 2011-01-10 Kl: 16:16:25 | I kategori: Matbröd | 0 kommentarer- 5 dl dinkelmjöl
- 2 dl grahamsmjöl
- 3 dl rågsikt
- 2 1/2 dl rågkross
- 1 dl vetekli
- 1/2 dl vetegroddar
- 1 tsk salt
- 4 tsk bikarbonat
- 1 l lättfil
- 2 dl mörk sirap
Blanda alla torra ingredienser. Rör ner filen & sirapen.
Smörj 2 avlånga formar & grädda i ugnen 175 grader 100 minuter

Fint till köket från H&M Home
Publicerat: 2011-01-09 Kl: 23:05:32 | I kategori: Saker & ting | 0 kommentarer

Chokladfondant med fruktsallad
Publicerat: 2011-01-07 Kl: 23:25:40 | I kategori: Desserter | 0 kommentarer4 (ganska så stora) portioner:
- 150 gram mörk choklad
- 150 gram smör rumstempererat
- 1 dl socker
- 4 st ägg
- 2 st äggulor
- 0,75 dl vetemjöl
Smält chokladen på låg effekt i mikrovågsugn ca 2-3 minuter. Vispa smör och socker vitt och fluffigt med en elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Tillsätt äggulor, smält choklad och slutligen mjöl.
Smörj fyra ugnsfasta portionsformar som rymmer ca. 1,5 dlGrädda fondanterna i ugn, 200 grader ca 10 minuter, de ska fortfarande vara lite rinniga i mitten men hårda i kanterna. Vänd försiktigt upp o ner på formarna över varsin tallrik eller servera direkt ur formen.
Servera med en kula vaniljglass & en liten fruktsallad.

Kärleksmums
Publicerat: 2011-01-02 Kl: 16:32:06 | I kategori: Mjuka kakor | 0 kommentarer20-30 bitar beroende på storlek
Kakan:
- 150 g smör
- 2 st ägg
- 3 dl socker
- 3 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk kakao
- 1,5 dl mjölk
- 4,5 dl vetemjöl
Glasyr:
- 100 g smör
- 6 msk starkt kaffe
- 2 msk kakao
- 4 tsk vaniljsocker
- 6-7 dl florsocker
- 1-2 dl kokosflingor till garnering
Smält smöret/margarinet och låt svalna.
Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig. Vispa snabbt ihop med elvisp.
Tillsätt sedan mjölk, vetemjöl och det smälta matfettet. Vispa försiktigt snabbt ihop till en jämn smet med elvisp på lägsta hastighet.
Bred ut smeten i en form ca 35 x 25 cm med minst 3 cm hög kant som du antingen smörjt med matfett och bröat med ströbröd eller socker. Tar du en större plåt så bli inte kakan lika hög.
Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i 10-15 minuter, testa med en provsticka.
Gör glasyren. Smält smör eller margarin i en kastrull. Rör ner kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker till en jämn smet.
Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. Strö över kokosflingor.
Låt stå och stelna. Skär kakan i fyrkantiga bitar.

Hallon & chokladmousse
Publicerat: 2011-01-01 Kl: 01:38:54 | I kategori: Desserter | 1 kommentarer- 100 g mörk choklad ( jag tog marabou´s 70 %)
- 2 st äggulor
- 2 tsk vaniljsocker
- 2,5 dl grädde
Smält chokladen i vattenbad och låt svalna. Rör ner äggulorna en i taget & vaniljsockret. Rör ordentligt mellan varje.
Låt smeten svalna.
Vispa grädden, inte för hårt, och vispa/rör ner den i smeten till en jämn smet.
Fördela chokladmoussen i portionsglas och ställ in i kylen en timme.
Servera med bär, nötter eller vad du tycker om.
Gjorde samma med hallonmoussen fast tog 200 g hallon som jag mosade ihop med 1,5 msk socker. Sen rörde jag ner äggulorna & vaniljsockret, vispade med elvisp. Hallonmoset blandade jag sedan ihop med den vispade grädden.
